Honlap és biztonság – mit tehetsz a rosszakarók ellen?

Nincs bosszantóbb dolog, amikor a kész honlapodat szánt szándékkal teszi tönkre valaki. Sajnos számos esetben a honlapod olyanok által esik áldozatul, akiket nem ismersz.

A leggyakoribb eset, amikor spontán szórakozásból törik fel a honlapodat és tesznek rá olyan képeket, szövegeket, amellyel akár egy csapásra visszaugorhat a látogatottságod. Rosszabb esetben vírust vagy olyan script kódot ültetnek bele a honlapod hátterébe, amellyel huzamosabb időre teheti kezelhetetlenné az oldalt.

Előfordulhat az a verzió is, hogy valaki azért töri fel az oldaladat, hogy SPAM üzenetekkel árassza el oldaladat és a látogatókat.

Az ilyen rosszakarókat könnyedén kiszűrheted, ha odafigyelsz néhány apró technikai módosításra és betartasz pár szabályt, ami megóvhatja honlapodat.

Egy kicsit bonyolultabb és összetettebb a kérdés, amikor célzottan kizárólag a te honlapodat szeretnék feltörni valami okból kifolyólag. Lehet ez egyszerűen csak egy rosszakaród vagy előfordulhat, hogy adatlopás céljából próbálkoznak. Ezeket a próbálkozásokat a legnehezebb kiszűrni, hiszen itt valószínűleg egy kicsit tovább fognak próbálkozni a cél elérése érdekében, mintha spontán feltörésről lenne szó.

Természetesen a legjobb, ha minden esetben betartod ezeket a szabályokat, így minimalizálhatod a feltörések veszélyét:

  • Az egyik ilyen szabály, hogy soha semmilyen körülmények között ne add ki a jelszavadat senkinek. Ha szükségét érzed, hogy valaki bejelentkezzen az oldaladra, akkor hívd meg szerkesztőként az oldalra.
  • Mindig egyedi jelszót használj, ami lehetőleg tartalmaz kis és nagybetűt, számot és minél hosszabb karakterszámú.
  • Az admin felületére való bejelentkezésnél a felhasználónév ne egyezzen meg a honlapon szerzőként megjelentetett névvel. Sőt, a legjobb, ha semmilyen köze nincsen hozzád és hasonlóan néz ki, mint a jelszavad – tehát kis és nagybetű használata számokkal minél hosszabban.
  • Mindig végezz biztonsági mentést. Ha esetleg betörnek, akkor néhány gombnyomással vissza tudjad állítani az eredeti helyzetet!
  • Használj biztonsági kiegészítőket, amely figyelmeztet, ha valahonnan máshonnan jelentkeztek be honlapodra vagy egyáltalán megkísérelték.

Persze teljes biztonság nem létezik. Ez olyan, mint a betörés – ha valaki be akar jutni a házadba, az be fog jutni, függetlenül attól, hogy hány lakat választja el tőle. Azonban a kockázatot csökkenteni lehet! Ahol kutya van vagy riasztó, ott kevesebben próbálkoznak!